
Το Μητροπολιτικό Πάρκο και μεγάλο τμήμα της παραλίας, ο πυρήνας της περιοχής που έχει παραχωρηθεί στην Lamda Development, εισάγει ένα νέο μοντέλο «κοινοχρήστου» χώρου υπό ιδιωτικό έλεγχο. «Πρόκειται για ένα νέου τύπου χώρο που δεν έχουμε δει στην Ελλάδα. [...] Δεν είναι δημόσιος, με ότι αυτό συνεπάγεται, αλλά αντίθετα βρίσκεται υπό τον έλεγχο και την παρακολούθηση της ιδιωτικής εταιρείας» εξηγεί στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Νήμα, ο Λουκάς Τριάντης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο τον Πολεοδομικό και Αστικό Σχεδιασμό και Διαδικασίες Παραγωγής του Χώρου και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολεοδόμων-Χωροτακτών Ελλάδος.
Η Lamda Development δε στοχεύει απλά στην οικονομική βιωσιμότητα του πάρκου, αλλά στη μετατροπή του σε μοχλό ανάπτυξης της Αττικής και την εισαγωγή νέων εμπειριών που δεν υπάρχουν αλλού σήμερα. Η «εμπειρία του χρήστη» του πάρκου του Ελληνικού φαίνεται πως θα διαφέρει δραστικά από αυτή των παραδοσιακών δημόσιων πάρκων (π.χ. Φιλοπάππου, Λυκαβηττού), με πιθανούς περιορισμούς σε δραστηριότητες όπως πικνίκ, συγκεντρώσεις ή αυτοσχέδιες πολιτιστικές ή πολιτικές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπορικά καταστήματα, ή ακόμη και ωράρια λειτουργίας, είναι άγνωστο αν θα εμπίπτουν στους γενικούς κανόνες που ισχύουν για τις γύρω περιοχές ή αν θα διέπονται από το ειδικό καθεστώς της επένδυσης. «Σε έναν ιδιωτικό χώρο, ακόμα και αν είναι προσβάσιμος, υπάρχουν ερωτήματα: Για παράδειγμα θα μπορείς να οργανώσεις μια συγκέντρωση; Να μείνεις μετά το ηλιοβασίλεμα; [...] Αυτά είναι δικαιώματα που στα δημόσια πάρκα είναι αυτονόητα» συνεχίζει ο ίδιος. «Η τεχνολογία και οι αυτοματισμοί δημιουργούν έναν χώρο εμπορευματοποιημένο και επιτηρούμενο. [...] Θα υπάρχουν συστήματα που ελέγχουν τι κάνεις, πότε και πώς».
Το Ελληνικό εισάγει ακόμα ένα νέο πρότυπο διαχείρισης με υβριδικούς φορείς (δημόσιους-ιδιωτικούς) για θέματα όπως η συντήρηση δρόμων και πεζοδρομίων, ύδρευση και αποχέτευση, ο φωτισμός και τα σκουπίδια. «Ποιος θα μαζεύει τα σκουπίδια ή θα αλλάζει τις λάμπες; Άλλο ένα θέμα με σύγχυση αρμοδιοτήτων» συνεχίζει ο κος Τριάντης. Τέλος, στο παραλιακό μέτωπο, η ιδιωτικοποίηση 2-2,5 χλμ. (συμπεριλαμβανομένων της Μαρίνας και των ξενοδοχείων) φέρνει ανησυχίες για κλειστούς θύλακες με ελεγχόμενη πρόσβαση. Η αλόγιστη ανάπτυξη προς τη Γλυφάδα και τον Άλιμο, με πολυτελείς κατοικίες που «ακουμπούν» στον αιγιαλό και αγνοούν τις γύρω περιοχές, ενισχύει την εικόνα μιας εκλεκτικής, κλειστής περιοχής. Πίσω από την έντονη ανάπτυξη του Real Estate που έρχεται με το πρότζεκτ του Ελληνικού, την επιβολή ιδιωτικών συμφερόντων σε δημόσιους χώρους και τη δημιουργία «θυλάκων» υψηλής οικονομικής αξίας ενισχύονται οι ανισότητες στην πρόσβαση σε κοινά αγαθά (π.χ. παραλίες, πράσινοι χώροι).
Περιεχόμενα
Στη συνέντευξη μισής ώρας που μας παραχώρησε ο κος Λουκάς Τριάντης εξηγεί τι είναι αυτό που περιμένουμε να δούμε στο Ελληνικό και γιατί το έργο δημιουργεί προκλήσεις για ολόκληρη την Αττική που δεν πρέπει να αγνοήσουμε.
02:00 Η εικόνα του Ελληνικού πέρα από τα πράσινα φωτορεαλιστικά σχέδια
05:00 Δημόσιος ή κοινόχρηστος χώρος; Υπάρχει πολιτειότητα στο Ελληνικό;
07:07 Δημόσιο ή θεματικό πάρκο; Τι σημαίνει έξυπνη πόλη;
10:00 Επιτήρηση και αδειοδότηση: Κοινωνικές δραστηριότητες στο πάρκο
14:35 Ένας νέος τρόπος διαχείρισης δημόσιων χώρων
17:30 Διακύβευμα η ελεύθερη πρόσβαση στον Αιγιαλό
21:10 Κλειστές παραλίες και παράκαμψη του ενιαίου ποδηλατοδρόμου
25:55 Ένα νέο πρότυπο εκμετάλλευσής των αδόμητων χώρων της Αττικής
28:15 Περιφραγμένες γειτονιές: Τι διακυβεύεται σήμερα
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στα πλαίσια του θεματικού αφιερώματος για το έργο του Ελληνικού και το νέο πρότυπο αστικής ανάπτυξης που εισάγεται σήμερα. Διαβάστε το εισαγωγικό δελτίο:
Στηρίξτε τη δημοσιογραφική έρευνα
Για την πραγματοποίηση της έρευνας ξεκινήσαμε το Νήμα newsrooms για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια και σύντομα θα δημοσιεύσουμε και ένα site για το θέμα. Στείλτε μας πληροφορίες, προτείνετε πρόσωπα και θέματα που θέλετε να ερευνήσουμε για το έργο που αναμένεται να αλλάξει την Αθήνα.
Share this post